dilluns, 14 de maig del 2012

Saldes: Clàssic, Modern i Postmodern


Aquest conceptes els varem relacionar principalment en l’àmbit artístic, analitzant les obres de diferents artistes de diferents disciplines com pintors, escultors, fotògraf...Jo relacionaré aquest tres conceptes amb Saldes situat a la falda del Pedraforca al inici del meu camí. 



El poble de Saldes per qui no ho sàpiga forma part de la província de Barcelona i concretament de la comarca del Berguedà, està situat en mig de la Serra del Cadí i d’Ensija i té el Pedraforca com a principal tret distintiu.



Si us hi voleu acostar aquí teniu la ruta:
https://maps.google.es/maps/ms?msid=205131564649528078944.0004c016513e9e336bfa7&msa=0&ll=41.55039,2.001535&spn=0.016829,0.042272

Saldes a mitjans del segle XIX comptava amb una població molt minsa d’uns 360 habitants que es dedicaven principalment a la ramaderia i a l’agricultura però la situació a finals de segle XIX va canviar radicalment amb el descobriment d’un important jaciment de carbó. La mineria va passar a ser la principal activitat econòmica del poble i el nombre d’habitants va augmentar molt per l’arribada de miners d’altres zones d’Espanya especialment d’Astúries.  L’activitat minera es va mantenir fins l’any 2008 però de forma molt reduïda. 
Aquest enllaç us portarà a veure un vídeo de l'última mina  de Saldes:

Saldes tenia que canviar la seva activitat econòmica si volia sobreviure i va deixar de mirar sota terra per aixecar el cap i veure que darrera seu tenien el Pedraforca. Així que van començar a explotar el turisme com a fons d’ingressos.

Actualment el turisme segueix sent la principal font d’ingressos, el Pedraforca és un reclam que sembla que mai s’esgotarà, però el pas de tanta gent esta generant un desgast important a la muntanya i l’elevat nombre d’accidents que s’hi produeixen esta provocant que  s’estudiï  limitar-ne l’accés.



I ja que a classe varem treballar alguns pintors no voldria deixar de esmentar el poble de Gósol ( molt a prop de Saldes) i Pablo Picasso que hi va estar durant un temps i a paraules de “Giorgio Cortenova” (estudiós de l’art contemporani) va dir: “La breu estada a Gósol no només fou decisiva per la recerca artística de Picasso sinó també per a tota l’evolució posterior de l’art del segle XX. Representava el final d’una etapa d’investigació i despertar d’una nova era”.






Aquest és el passat el present i el futur de Saldes!!!



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada